Wat is paracord?

Origineel is paracord een "US Made" nylon koord dat bestaat uit een kern van draden in een geweven nylon mantel. Door de populariteit van het koord vandaag zijn er veel varianten in verschillende kwaliteit verkrijgbaar. Paracord 550 type 3 is het meest gebruikte paracord.

Waar vindt paracord zijn begin?

Het woord 'paracord' komt van het gebruik door Amerikaanse parachutisten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na een parachute landing werd het touw van de parachute afgesneden en gebruikt voor allerlei toepassingen. Aanvankelijk waren het vooral veteranen die armbanden voor elkaar knoopten. Daarna werd het ook gebruikt door buitensporters, hobbyisten en een steeds groter wordende groep paracord-knopers.

Welke soorten paracord zijn er?

Paracord is in allerlei diktes, kleuren en patronen verkrijgbaar. De verschillende diktes worden vaak aangeduid als "Type" of met de bijbehorende breekkracht (in pounds).

  • Zo wordt het meest gebruikte 'paracord Type 3 ook wel '550 paracord' genoemd, omdat het een breekkracht van 550 lbs (of 249 kg) heeft.

  • Ook Type 2 wordt veel gebruikt voor meer elegant knoopwerk. Het heeft de bijna '425' omdat het, jawel, 425 lbs (of 181 kg) aan kan.

  • 'Type 1' of '100' (45 kg trekkracht) wordt vaak als accessoirekoord gebruikt of om een halsband te maken voor kleine hondjes.


In welke kleuren is paracord verkrijgbaar?

Dat kan je snel terugvinden op deze pagina.